Kynuté buchty podle naší babičky. Léta osvědčený recept, který musíš zkusit

Kdo by nemiloval pravé české buchty plněné povidly, mákem, tvarohem nebo ovocem. My je doma zbožňujeme a ještě ta vůně při jejich pečení je opravdu nezapomenutelná. Pekla je vždy naše babička a všichni z rodiny se u ní scházeli v neděli na buchty. Každý se po nich mohl utlouct, předháněli jsme se, kdo z nás bude mít ještě teplou buchtu z první várky. Ty teplé byly nejlepší. Ještě ke všemu, když se některá trošku připekla a byla taková více do hněda – to teprve byla slast. Opráším tedy svoji kuchařku a napíšu ti recept, abys mohla takové buchty zkusit i ty.

Uvidíš, že se budete celá rodina olizovat 🙂

Zdroj → Fotka od inkflo z Pixabay 

Na přípravu budeš potřebovat:

  • 200g polohrubé mouky
  • 200g hladké mouky
  • 250ml mléka
  • 25g droždí
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 1 vejce
  • 50g rozpuštěného másla
  • špetku soli
  • olej
  • tvaroh,mák, povidla, ovoce – dle chuti

Postup přípravy:

  1. Ve vlažnémoslazeném mléce nech vzejít kvasnice.
  2. Až ti kvásek vykyne vlej ho do mísy s připravenou moukou, solí, rozpuštěným máslem a vejcem.
  3. Vypracuješ těsto, které se nelepí na stěny mísy a nech ho vykynout na teplém místě, nejlépe někde poblíž kamen.
  4. Po uplynutých 20 minutách těsto přehňácej a nech znovu kynout.
  5. Na pomoučněným vále si pak těsto rozděl asi na 14-16 hromádek. Záleží, jakou máte doma rádi velikost buchet.
  6. Vezmeš jednu hromádku, kterou roztáhneš a doprostřed dáš kopeček povidla. Opatrně zaděláš a položíš na vymazaný pekáč, každou buchtu pomažeš olejem a necháš alespoň 10 minut odpočinout.
  7. Pak pekáč vložís do předem vyhřáté trouby asi na 220 stupňů cca na 20 minut.
  8. Upečené buchty přendáš na talíř, pomažeš trochou másla a rumu a necháš pod vlhkou utěrkou vychladnout.
  9. Pak už jen buchty pocukruješ a servíruješ.

To je dobrota, že? Dej mi vědět jak se povedly 🙂

Kynuté buchty podle naší babičky. Léta osvědčený recept, který musíš zkusit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.