Staročeská cibulačka

Chceš něco rychlého na zahřátí v těchto mrazivých dnech? Mám pro tebe jeden tip. Není to nic světového a náročného, je to rychlovka co máš za 15 minut hotovou a můžeš servírovat. Hlavně každý, co trochu kuchtí, mívá doma určitě jednu ze základních surovin a tou je cibule. Tahle rychlo cibulačka je u nás velmi oblíbená a často servírovaná, vyzkoušej a bude zaručeně oblíbená i u tebe.

Ještě jedna malá vychytávka: ihned po naservírování posyp polévku hromadou nastrouhaného sýra a to jí teprve dodá ten správný šmrnc. Rychlá cibulačka co zahřeje a neurazí. 

Zdroj → Fotka od Sabine van Erp z Pixabay 

Na přípravu budeš potřebovat:

  • Hromadu cibule (červená i žlutá, já dala 5ks středně velkých cibulí)
  • Litr zeleninového vývaru ( nebo bujón v rámci úspor času)
  • Stroužek česneku
  • Třtinový cukr (postačí i obyčejný)
  • Trochu octa
  • Sůl a pepř
  • Libeček
  • Trocha oleje

Postup přípravy:

  1. Oloupeš cibuli, nakrájíš na kousky či klidně větší kusy. Dle toho jak to máte doma rádi.
  2. Cibuli dáš do většího hrnce a na oleji osmahneš cibulku do zlatova, posypeš lžící třtinového cukru a necháš lehce cibuli zkaramelizovat
  3. Připravíš si bujón, který rozpustíš v 1l horké vody, zaliješ zkaramelizovanou cibuli vývarem.
  4. Oloupeš a vymačkáš česnek, přidáš sůl a pepř, necháš chvilku povařit. Pokud má raději někdo cibuli měkčí povaříš delší dobu. My raději křupavější tak stačí 10 minut a je hotovo.
  5. Na závěr polévku ochutíš troškou octa a přidáš libeček, aby chutě k sobě perfektně ladily.
  6. Pak už servíruješ – nejlépe s chlebovými krutony a sýrem.

Dobrou chuť! 🙂

Staročeská cibulačka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.